Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09.2010 10:23 - Здравейте приятели! Моля, подкрепете ме!!!
Автор: voinov50 Категория: Изкуство   
Прочетен: 26993 Коментари: 59 Гласове:
47

Последна промяна: 27.09.2010 12:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Търся издател!: Предания и легенди от Пирин - Цветан Войнов
  Административен акаутн (Администрация)
  Раздел:
image image

 

                                           Здравейте приятели!

 

Ей сега ще ви преброя колко сте. Където и да сте по земното кълбо. С вашите гласове и коментари ще покажете къде сте и колко сте. А за какво трябва да сложите вашия глас? Ами, за да се класира и да бъде отпечатан сборникът "Предания и легенди от Пирин". Да предания и легенди от Пирин, събирани от мен по време на моите странствания и краеведчески изследвания в местностите в подножието на връх Пирин и при моите младежки занимания със спортно ориентиране и зимен и летен туризъм.

Тук по-долу ще ви подаря удоволствието, да прочетете две от тези кратички, но според гласовете дадени досега най-харесвани легенди.

След това просто гласувайте за този сборник, за да се класира, или напишете кратък коментар, така ще му помогнете  по-скоро да попадне в ръцете ви и да стане празник за сетивата ви.

Остават само няколко кратички дни, до 14 октомври трябва да сте гласували, тоест крайният срок е четиринадесети октомври - така че няма време, дерзайте!

 

 

                     Легенда за Попово езеро (Папаз гьол)

 

Гавазите на Мехмед Кюпрюлю се отправиха по дирите на попа. Измъкнал се бе папазинът без да го усетят, улисани в суматохата около влизащите в правата вяра.

Не бе издържал папазинът му с папаз, да гледа как единоверците му, тези които сам бе кръщавал с вода в свещения купол, сега да приемат чуждата вяра, да забулват главите си в чалми, и да гледа как на тези дето не пожелаха да сложат басмите - главите им повече да не им трябват, защото ножът ги бе отделил от тялото им.

Пъплеха и пухтяха по стръмните и отвесни склонове на гордата и неподвластна никому през вековете планина. Далеко горе съзираха веещото се на вятъра расо, което превалило хребета се закри от погледите им. Изкачили се, отново съзряха попа да се катери по отсрещните склонове.

Агата спря, прибърса чело, поразмисли - вземайки си въздух - и изпрати трима да заобиколят върха. В шумата попът нямаше да ги забележи. По едно време му подвикна:

- Ей, папаз, постой бре, планината е голема, не можем да те стигнем, ама и ти няма къде да избягаш. Поседни, почини си малко...

- Ще почивам на онзи свят! - викна им гърлесто попът и продължи да се катери. Скоро усети силите да го напускат и свъртайки поглед към чалмалиите приседна за миг. Много добре разбираше, че нагоре са само върхът и езерото. Растителност вече никаква нямаше, освен остра тревица и планински цветенца. От върха там горе се виждаше целият околен свят. Друго нямаше. Нагоре бе само Господ. Ако до там Господ не се явеше и не прекратеше мъките му, друго спасение не виждаше - агаряните бавно и постепенно го настигаха. Ако не се отвореше небето да го приеме, щеше да бъде подложен на унижението - паднал на колене - агаларът да го принуждава пред паството му, което бе поучавал и напътствал в Божия път, да се отрече от Господа си и да приеме гнусната вяра. Тава никога не бе вярвал да може да понесе. По - вероятно бе да се хвърли от върха - ако Господ не се появеше и не сътвореше някакво чудо.

Малко над него се появиха тримата агалари с насочени шишанета и му викнаха на стои на място.

Попът се отблъсна от карпите, затича стремглаво встрани накъм езерото. Краката му не стъпваха, а летяха сами,  предусещащи ужаса на последващото небитие. Расото се закачи в острите ръбове на околните канари и платът макар и разкъсал се дръпна назад човешкото тяло. Загубило равновесие то се грохна в канарите.

Агаларите се вкупчиха върху му. На няколко пъти отхвърляни - отново се вкопчваха кой където свари. Държаха раздрипавеното му тяло, както се държи агнец приготвен за заколение.

Попът спря да се бори - дишайки издълбоко и начесто. Усетил за миг враговете му да охлабват хватката си, и те безкрайно уморени - направи напън, отскубна се и се завтече към крайбрежните скали. Отправил взор към небето, полетя като птица разперила крилете си към свободата.

С отворени уста, недоумяващи подобно действие, агаларите наблюдаваха как тялото някак бавно сцепи  бисерно-сините, хладни, планински води и се загуби към дълбочините. Пристигнал, тежко дишащият старшия, се загледа в изплувалата на повърхността черна килимявка, недоумявайки подобна саможертва.

Днес на това място в Пирин можете да видите каменен остров, символ на шапката на отеца, отрекъл се от живота си, но не и от вярата си.

 

 

 

                                  Легенда за Момина скала

 

Ако и днес пътувате на юг по течението на Струма, само след минутка  от навлизането ви в гърлото на Кресненския пролом, високо горе, в дясно, ще съзрете масивния гранитен колос на Момина скала.

В онези тъмни времена, когато човешкият живот не чинил и пукната пара, и поробителят безнаказано вилнеел из българските земи, някакви си хаирсъзи набелязали Яна красива девойка и решили да я орезилят.

Прозряла намеренията им, красавицата се впуснала да бяга, към зъберите обграждащи непристъпния пролом. Косите ъ полите ъ се развявали на вятъра, а дружината разбойници, разчорлени и развяващи салтамарките си, едва смогвали да я следват по стъпките ъ, по виещите се каменисти пътеки.

Бягала мома Яна напред към отвесните канари. Изправила се пред грамадния колос, погледнала за миг назад и не разколебана се закатерила по отвесната карпа.

Придошлите разбойници започнали да я увещават, че неже ли нищо нямало да ъ сторят, само и само да се откажела от намеренията си.

Девойката не ги чувала. Едва изкатерила се до скалното седло и вятърът отново се заиграл в свилените ъ коси. Светлото ъ лице се озарявало от сутришното Пиринско слънце. Очите ъ, изпълнили се с горест и влага, се загледали на шир и длъж из родната земя. Немеела земята, немеела и планината, още по-немеела пропастта в краката ъ.

Закатерили се разбойниците по канарата. Не можели повече да я чакат. Досега не беше се счуло по тази земя - така мома да им избяга.

Още в същия миг, свела поглед девойката, пуснала кърпата си на поривите на вятъра, после разперила ръце и се отправила нагоре към божиите простори.

И днес ако спрете на Кресненските ханове и запитате някой от местните за хубавицата, неминуемо ще ви споменат, че и днес горе на непристъпните зъбери все още стоят свилените ъ коси и нанизът ъ от жълтици - проблясващи на утринните зари, прокрадващи се иззад гордите върхове на Пирин. 

 

 

Още веднъж - гласувайте - няма време! ! !

 

Гласува се и се коментира под самата публикация в "Буквите" и във Фейсбук.

 

За всички, които не знаят как да вземат линк от Фейсбук - това е линка на конкурса: http://www.facebook.com/pages/Bukvite/107641511244#!/pages/Konkurs-Trsa-izdatel/147329085306987?ref=ts

или ТУК и натиснете червеното кварадче - Търся издател гласувай.

http://www.bukvite.bg/poem.php?docid=81290


Гласуването: Гласуването е много важно, то ще определи победителите. Този конкурс няма друго жури. Гласуването се извършва с бутона "Харесвам (Like)" във Фейсбук.
Можете да гласувате и с бутона "Харесвам (Like)" и под самото произведение. Това се отразява по същия начин както и на гласуването в линка във Феусбук.

Още веднъж - ГЛАСУВАЙТЕ! Важно е! Вие ще определите победителя!

Ваш: Цветан Войнов - voinov50

 

Ако не виждате произведението добре форматирано използвайте този линк.

© Административен акаутн Всички права запазени.
Публикувано:
2010-09-27

 

Направи това произведение VIP Сподели във Facebook
 
image Гласували за произведението: (1)
Надежда Григорова,


Тагове:   МЕ,   моля,


Гласувай:
47
01. hristo27 - Имаш моят глас! Очаквам с нетъ...
27.09.2010 10:40
Имаш моят глас!
Очаквам с нетърпение да прочета Пиринските легенди.
цитирай
2. iliada - Много добро начинание ,приятелю !
27.09.2010 10:47
Поздрави ,а сега ще се опитам да се ориентирам и за гласуване!
Стискам палци -до 14 октомври има време мисля достатъчно ,но кой знае!
цитирай
3. voinov50 - Ице :)))
27.09.2010 10:50
Не тук в блога, тук не е задалжително...
За теб и другите,
моля, гласувайте и коментирайте на посочения линк във Фейсбук или на червения бутон във сайта на Буквите!

Поздрави за всички!
цитирай
4. voinov50 - Или, натисни на голямото ТУК и тогава влез...
27.09.2010 12:35
iliada написа:
Поздрави ,а сега ще се опитам да се ориентирам и за гласуване!
Стискам палци -до 14 октомври има време мисля достатъчно ,но кой знае!


Поздрави!
цитирай
5. sparotok - дано стане
27.09.2010 12:44
Приятелю, ще стискам палци, твоите работи си заслужават да бъдат издадени!
цитирай
6. voinov50 - Павле :)))
27.09.2010 13:49
Благодаря!
Поздрави!
цитирай
7. veninski - Желая успех, Цветане!
27.09.2010 14:28
Желая успех, Цветане!
цитирай
8. voinov50 - Васко, благодаря!
27.09.2010 14:37
Поздрави от Пирин!
цитирай
9. mmagy - Успех,голямо цвете!:)
27.09.2010 16:44
Успех,голямо цвете!:)
цитирай
10. voinov50 - Маги,
27.09.2010 17:27
На късмет да е пожеланието ти :)))
цитирай
11. stela50 - Гласувах ,Войнов с удоволствие ...
27.09.2010 18:31
И ще се радвам да успееш ,заслужаваш го .
Поздрави !
цитирай
12. avangardi - Цеци, твърдо имаш и моят глас!!!
27.09.2010 19:24
Успех от цялото си сърце, приятелю!!!
цитирай
13. voinov50 - Благадяря, stela50 :)))
27.09.2010 20:07
Жива и здрава да си!
цитирай
14. voinov50 - Благадяря, Илка :)))
27.09.2010 20:08
Поздрави от Пирин!
цитирай
15. priqtel12 - Подкрепям безрезервно!
27.09.2010 20:27
Желая успех!
цитирай
16. анонимен - Имаш моята подкрепа!
27.09.2010 20:31
Гласувах Цветане! Успех на творбите ти! :)
цитирай
17. voinov50 - priqtel12 - Подкрепям безрезервно!
27.09.2010 21:00
priqtel12 написа:
Желая успех!


Ивче, благодаря от сърце!
цитирай
18. voinov50 - vedrin - Имаш моята подкрепа!
27.09.2010 21:02
vedrin написа:
Гласувах Цветане! Успех на творбите ти! :)


Благодаря!

Видях името ти в Буквите и снимката ти във фейса :)))

Поздрави от Пирин!
цитирай
19. razkazvachka - Нещо не ми излиза, че съм гласувала - - -
27.09.2010 21:40
ще опитам пак...
цитирай
20. voinov50 - razkazvachka - Нещо не ми излиза, че съм гласувала - - -
27.09.2010 21:43
razkazvachka написа:
ще опитам пак...


:))) Ше се справиш, ти си умно момиче!
цитирай
21. анонимен - Здравейте
27.09.2010 21:59
Ето и моя глас в твоя подкрепа! Желая ти успех!
цитирай
22. cvetnica - Гласувах,
27.09.2010 23:10
с превелико удоволствие!

Успех, Цветане!
цитирай
23. voinov50 - 21. анонимен - Здравейте
28.09.2010 02:36
анонимен написа:
Ето и моя глас в твоя подкрепа! Желая ти успех!


Името, името кое е?!
:)))
цитирай
24. voinov50 - cvetnica - Гласувах,
28.09.2010 02:39
cvetnica написа:
с превелико удоволствие!

Успех, Цветане!


Благодаря, Лили!
цитирай
25. erato7 - Ами аз като нямам регистрация във ...
28.09.2010 07:42
Ами аз като нямам регистрация във фейсбук!?:(((
цитирай
26. анонимен - Цветав Войнов
28.09.2010 09:08
voinov50 написа:
Жива и здрава да си!

Цветане пожелавам успех!
За мев е ясно, че във всяка легенда има зрънце истина.
На добър час и Бог да е с тебе!

Поздрави
Илия Кулов
цитирай
27. panazea - Ле ле , Войнов , как ме развълнува!
28.09.2010 09:53
Отивам да гласувам , приятелю ! Поздрав !
цитирай
28. 0rth0d0x - искам да ти пожелая и тук успех, приятелю!
28.09.2010 11:32
Съжалявам че, вече влизам по-рядко тук, но гласувах и на двете места за теб.
За сметка на това, винаги съм ви чел с интерес(тебе, Васил и Стефан), когато имам възможност.
Поздрави!
цитирай
29. makont - Ехо, успех,
28.09.2010 12:29
гласувам с две ръце, вече гласувах и по стандартната процедура. Ти пишеш толкова човешки и истинско, че просто е грехота да не успееш. Стискам палци. Хубав ден!
цитирай
30. voinov50 - На няколко места досега питах...
28.09.2010 15:30
erato7 - Ами аз като нямам регистрация във ...
erato7 написа:
Ами аз като нямам регистрация във фейсбук!?:(((


и се оказва, че фейса е искал регистрация :(

А в Буквите имаш ли?

цитирай
31. voinov50 - ...
28.09.2010 15:32
Антоанета, Мая, Генчо,
видях ви :)))

Поздрави от Пирин!
цитирай
32. voinov50 - Илия Кулов :)))
28.09.2010 15:35
анонимен написа:
voinov50 написа:
Жива и здрава да си!

Цветане пожелавам успех!
За мев е ясно, че във всяка легенда има зрънце истина.
На добър час и Бог да е с тебе!

Поздрави
Илия Кулов


Жив и здрав да си и поздрави за всички от семейството ти!
цитирай
33. анонимен - Гласували за произведението: ...
28.09.2010 17:36

Гласували за произведението: (35)
Alex Alexiev, Aneliya Pandurska, Antoaneta Neshkova, Elisaveta Stoiceva, Gery Apostolova, Ilka Iskrova, Iva Rangelova, Juliana Kashon, Maia Gergova, Margarita Ivanova, Nadya Zlatanova, Pavlina Gateva, Roseto Mitova, Svoboda Gagarova, Tania Milcheva, Tatyana Boneva, Vania Vasileva, Vera Georgieva, Zlatka Miteva, Алекс Болдин, Надежда Григорова, Теменуга Захариева, Теодор Иванов, Тони Свещарова, Чавдар Сотиров, Ясен Ведрин, венцислав михайлов, мария маринова, Петя Рангелова, Пламенъ Петковъ, Галина САРАДИВА, Галина Чорбаджийска, Генчо Генчев, Диана Лечева, Лили Христова,

цитирай
34. kosara2008 - !!!винаги, войводо ще те подкрепя ,но
28.09.2010 18:32
нямам регистрация във фейсбук и затова ти пожелавам от сърце -УСПЕХ!!!
цитирай
35. julianaz - За мен е огромно удоволствие, да гласувам за Вас !!!
29.09.2010 01:06
Надявам се всички да оценят всичко , което правиш!!! Това за мен е Гордост!!!
цитирай
36. voinov50 - ...
29.09.2010 03:31
Благодаря, Кос!
Усмивки за теб :)))
цитирай
37. hel - Гласувала съм - Elena Ni Успех!
29.09.2010 09:00
Гласувала съм - Elena Ni
Успех!
цитирай
38. voinov50 - julianaz - За мен е огромно удоволствие, да гласувам за Вас !!!
29.09.2010 10:32
julianaz написа:
Надявам се всички да оценят всичко , което правиш!!! Това за мен е Гордост!!!


Поздрави от родния Пирин за далечното кралство!
цитирай
39. voinov50 - hel - Гласувала съм - Elena Ni Успех!
29.09.2010 10:34
hel написа:
Гласувала съм - Elena Ni
Успех!


Благодаря, Елена!
Да са щастливи и цветни дните ти!
цитирай
40. voinov50 - още веднъж...
29.09.2010 19:16
Гласували за произведението: (48)
Albena Hubner, Alex Alexiev, Aneliya Pandurska, Antoaneta Neshkova, Dzhoshkun Aliev Ibishev, Elena Ni, Elisaveta Stoiceva, Georgi Uzunov, Gery Apostolova, Ilka Iskrova, Iva Rangelova, Janeta Popova, Juliana Kashon, Liliya Zayakova, Maia Gergova, Margarita Ivanova, Martin Andreev, Nadya Zlatanova, Pavlina Gateva, Roseto Mitova, Rumiana Raykova, Spiridon Kaloshev, St Toskov, Svoboda Gagarova, Tania Milcheva, Tatyana Boneva, Vania Vasileva, Veli Stojkov, Vera Georgieva, Zlatka Miteva, Алекс Болдин, Надежда Григорова, Радка Костадинова, Теменуга Захариева, Теодор Иванов, Тони Свещарова, Чавдар Сотиров, Ясен Ведрин, венцислав михайлов, мария маринова, Петя Рангелова, Пламенъ Петковъ, Галина САРАДИВА, Галина Чорбаджийска, Генчо Генчев, Диана Лечева, Екатерина Николова, Лили Христова,
цитирай
41. compassion - И аз гласувах, въпреки, че си конкурент
29.09.2010 23:38
Успех!
цитирай
42. voinov50 - 41. compassion - И аз гласувах, въпреки, че си конкурент
30.09.2010 05:30
И аз отивам да гласувам за теб, както гласувах за Нада Григорова и Елена - Хел...
Това всичкото аз го приемам, като едно благородно състезание, Руми :)))

Поздрави!
цитирай
43. voinov50 - ето още...+ 15 други
01.10.2010 19:25
Гласували за произведението: (94)
Albena Hubner, Alex Alexiev, Alexander Chiviev, Alexander Veskov, Aneliya Pandurska, Antoaneta Neshkova, Cveta Gyurova, Dani Mitov, Dzhoshkun Aliev Ibishev, Elena Ni, Elisaveta Stoiceva, Evgenia Marincheva, Georgi Tunev, Georgi Uzunov, Gery Apostolova, Iavor Veskov, Ilka Iskrova, Iva Rangelova, Ivaylo Yordanov, Ivo , Jakob Jakov- Chaplata, Janeta Popova, Juliana Kashon, Kapi Kapito Kapi-, Liliya Zayakova, Magdelena Ilieva, Maia Gergova, Margarita Ivanova, Maria Gamanova, Maria Shandurkova, Martin Andreev, Nadya Zlatanova, Nikolai Nikolov, Pavlina Gateva, Roseto Mitova, Rosica Petrova, Roumiana Nikolova, Rumiana Raykova, Ruzha Velcheva, Silvia Lyubenova Domozetska, Simeon Ivanov, Snejina Cvetanova, Spiridon Kaloshev, St Toskov, Svoboda Gagarova, Tania Milcheva, Tatyana Boneva, Toni Peneff, Tsveta Timofeeva, Vania Vasileva, Vanya Vaneva, Vasko Lazarov, Veli Stojkov, Vera Apostolova, Vera Georgieva, Zdravko Stankov, Zlatka Miteva, Zlatko Pavlov, Алекс Болдин, Александър Янев, Ангелина Димчевска, Ася Миленкова, Надежда Григорова, Невена Босилкова, Ради Радев, Радка Костадинова, Теменуга Захариева, Теодор Иванов, Тони Свещарова, Цветан Войнов, Чавдар Сотиров, Ясен Ведрин, венцислав михайлов, мария маринова, Кристин Дякова, Кристина Сръндачка, Павлина Илиева, Петя Рангелова, Петя Маджарова, Пламенъ Петковъ, Зина Чаушева, Борис Колев, Валентина Костова, Вени Маринова-Карнобатлова, Владимир Димитров, Галина САРАДИВА, Галина Чорбаджийска, Генчо Генчев, Гергана Баракова, Десислава Стоянова, Диана Лечева, Екатерина Николова, Лалка Бенгюзова, Лили Христова,
цитирай
44. zapetaikata - С пожелание да достигнеш до много българи!
02.10.2010 23:10
Успех!
цитирай
45. voinov50 - Благодаря ти, Запетайке :)))
03.10.2010 06:56
От твоите уста в божийте уши :)))))
цитирай
46. voinov50 - ето още...+ 15 други
04.10.2010 06:34
Гласували за произведението: (125)
Albena Hubner, Alex Alexiev, Alexander Chiviev, Alexander Veskov, Aneliya Pandurska, Antoaneta Neshkova, Cveta Gyurova, Dani Mitov, Daniela Stoyanova Mecheto, Dzhoshkun Aliev Ibishev, Elena Ni, Elisaveta Stoiceva, Elly Georgieva, Evgenia Marincheva, Georgi Tunev, Georgi Uzunov, Gery Apostolova, Hristina Traikova, Iavor Veskov, Ilka Iskrova, Iva Rangelova, Ivaylo Yordanov, Ivo , Jakob Jakov- Chaplata, Janeta Popova, Jivko Nikolov, Juliana Kashon, Kapi Kapito Kapi-, Liliya Zayakova, Magdelena Ilieva, Maia Gergova, Margarita Ivanova, Maria Gamanova, Maria Shandurkova, Maria Traikova, Mariya IV, Martin Andreev, Milen Ivanov, Nadya Zlatanova, Nikolai Nikolov, Pavlina Gateva, Petq Petrova, Rali Markova, Roseto Mitova, Rosica Petrova, Roumiana Nikolova, Rumiana Raykova, Ruzha Velcheva, Sevdalina Georgieva, Silvia Lyubenova Domozetska, Simeon Ivanov, Snejina Cvetanova, Spas Kostadinov, Spiridon Kaloshev, St Toskov, Svoboda Gagarova, Tania Milcheva, Tanya Risemova, Tatyana Boneva, Toni Peneff, Tonni Bogdanova, Tsveta Timofeeva, Vania Vasileva, Vanya Vaneva, Vasil Veninski, Vasko Lazarov, Veli Stojkov, Vera Apostolova, Vera Georgieva, Yuliyana Zulyamska, Zdravko Stankov, Zlatka Miteva, Zlatko Pavlov, Алекс Болдин, Александър Янев, Ангелина Димчевска, Ася Миленкова, Надежда Григорова, Невена Босилкова, Ради Радев, Радка Костадинова, Теменуга Захариева, Теодор Иванов, Тони Свещарова, Цветан Войнов, Цветана Качерилска, Цветанка Владова, Чавдар Сотиров, Ясен Ведрин, венцислав михайлов, мария маринова, Мария Костадинова, Милчо Кирилов Цветков, Мина Кръстева, Мирослав Качев, Кристин Дякова, Кристина Сръндачка, Павлина Илиева, Петя Рангелова, Петя Маджарова, Пламенъ Петковъ, Зина Чаушева, Биляна Лунджова, Бойко Боев Boyko Boev, Борис Колев, Валентина Костова, Ваня Божилова, Вени Маринова-Карнобатлова, Веска Алексиева, Владимир Димитров, Галена Воротинцева, Галина САРАДИВА, Галина Чорбаджийска, Генчо Генчев, Гергана Баракова, Десислава Стоянова, Диана Лечева, Димитър Апостолов, Добринка Трайкова, Евдокия Иванова, Екатерина Николова, Лалка Бенгюзова, Лили Христова, Йорданка Андреева, Йорданка Георгиева,
Посещения: 1123 Отзиви: 3
цитирай
47. voinov50 - + 20 други... във фейсбук
05.10.2010 16:38
Гласували за произведението: (141)
Albena Hubner, Alex Alexiev, Alexander Chiviev, Alexander Veskov, Aneliya Pandurska, Antoaneta Neshkova, Chavdar Trapchev, Cveta Gyurova, Cvetelina Vlaikova, Dani Mitov, Daniela Stoyanova Mecheto, Diana Ahmakova, Diana Kirova, Diyana Topalska, Dzhoshkun Aliev Ibishev, Elena Ni, Elisaveta Stoiceva, Elly Georgieva, Evgenia Marincheva, Georgi Tunev, Georgi Uzunov, Gery Apostolova, Hristina Traikova, Iavor Veskov, Ilia Kulov, Ilka Iskrova, Iva Rangelova, Ivaylo Yordanov, Ivo , Jakob Jakov- Chaplata, Janeta Popova, Jivko Nikolov, Juliana Kashon, Kamelia Mircheva, Kapi Kapito Kapi-, Liliya Zayakova, Magdelena Ilieva, Maia Gergova, Margarita Ivanova, Maria Gamanova, Maria Shandurkova, Maria Traikova, Mariya IV, Martin Andreev, Marusq Dimitrova, Milen Ivanov, Milen Stoyanov, Nadya Zlatanova, Nikolai Nikolov, Pavlina Gateva, Petq Petrova, Rali Markova, Roseto Mitova, Rosica Petrova, Roumiana Nikolova, Rumiana Raykova, Ruzha Velcheva, Sevdalina Georgieva, Silvia Lyubenova Domozetska, Simeon Ivanov, Snejina Cvetanova, Spas Kostadinov, Spiridon Kaloshev, St Toskov, Svoboda Gagarova, Tania Milcheva, Tanya Risemova, Tatyana Boneva, Toni Peneff, Tonni Bogdanova, Tsveta Timofeeva, Vania Vasileva, Vanya Vaneva, Vasil Veninski, Vasko Lazarov, Veli Stojkov, Vera Apostolova, Vera Georgieva, Yuliyana Zulyamska, Zdravko Stankov, Zlatka Miteva, Zlatko Pavlov, Алекс Болдин, Александър Янев, Ангелина Димчевска, Ани Рангелова, Ася Миленкова, Надежда Григорова, Невена Босилкова, Ради Радев, Радка Костадинова, Таня Томова, Теменуга Захариева, Теодор Иванов, Тони Свещарова, Цветан Войнов, Цветана Качерилска, Цветанка Владова, Чавдар Сотиров, Ясен Ведрин, венцислав михайлов, зорка димитрова, мария маринова, Мария Костадинова, Милчо Кирилов Цветков, Мина Кръстева, Митко Миленков, Мирослав Качев, Кристин Дякова, Кристина Сръндачка, Павлина Илиева, Петя Рангелова, Петя Маджарова, Пламенъ Петковъ, Ивайло Радев, Иванка Гичева, Зина Чаушева, Биляна Лунджова, Бойко Боев Boyko Boev, Борис Колев, Валентина Костова, Ваня Божилова, Вени Маринова-Карнобатлова, Весела Сукалинска, Веска Алексиева, Владимир Димитров, Галена Воротинцева, Галина САРАДИВА, Галина Чорбаджийска, Генчо Генчев, Гергана Баракова, Десислава Стоянова, Диана Лечева, Димитър Апостолов, Добринка Трайкова, Евдокия Иванова, Екатерина Николова, Лалка Бенгюзова, Лили Христова, Йорданка Андреева, Йорданка Георгиева,
Посещения: 1276 Отзиви: 3
цитирай
48. tili - Прибави и мен:))
07.10.2010 23:29
Току що гласувах. Успех!
цитирай
49. voinov50 - + 21 други... във фейсбук
08.10.2010 07:44
Гласували за произведението: (157)
Albena Hubner, Alex Alexiev, Alexander Chiviev, Alexander Veskov, Aneliya Pandurska, Antoaneta Neshkova, Biser Zdravchin, Chavdar Trapchev, Cveta Gyurova, Cvetelina Vlaikova, Dani Mitov, Daniela Kuzmanova, Daniela Stoyanova Mecheto, Diana Ahmakova, Diana Kirova, Divi Dimitrova, Diyana Topalska, Dzhoshkun Aliev Ibishev, Elena Ni, Elena Petrova, Elisaveta Stoiceva, Elly Georgieva, Evgenia Marincheva, Georgi Tunev, Georgi Uzunov, Gery Apostolova, Hristina Traikova, Iavor Veskov, Ilia Kulov, Ilka Iskrova, Iva Rangelova, Ivailo Stoichev, Ivan Aleksandrov Boboshevski, Ivaylo Yordanov, Ivo , Jakob Jakov- Chaplata, Janeta Popova, Jivko Nikolov, Juliana Kashon, Kamelia Mircheva, Kapi Kapito Kapi-, Liliya Zayakova, Magdelena Ilieva, Maia Gergova, Margarita Ivanova, Maria Gamanova, Maria Shandurkova, Maria Traikova, Mariya IV, Martin Andreev, Marusq Dimitrova, Milen Ivanov, Milen Stoyanov, Nadya Zlatanova, Nikolai Nikolov, Pavlina Gateva, Petq Petrova, Radostina Stefanova, Rali Markova, Ralitsa Nikolova, Roseto Mitova, Rosica Petrova, Roumiana Nikolova, Rumiana Raykova, Ruzha Velcheva, Sevdalina Georgieva, Silvia Lyubenova Domozetska, Simeon Ivanov, Snejina Cvetanova, Spas Kostadinov, Spiridon Kaloshev, St Toskov, Stanislav Barkov, Svoboda Gagarova, Tania Milcheva, Tanya Risemova, Tatyana Boneva, Todor Hristov, Toni Peneff, Tonni Bogdanova, Tsveta Timofeeva, Vania Vasileva, Vanya Vaneva, Vasil Veninski, Vasko Lazarov, Veli Stojkov, Vera Apostolova, Vera Georgieva, Yuliyana Zulyamska, Zdravko Stankov, Zlatka Miteva, Zlatko Pavlov, Адриана Зарева, Алекс Болдин, Александър Янев, Ангелина Димчевска, Ани Рангелова, Ася Миленкова, Надежда Григорова, Невена Босилкова, Ради Радев, Радка Костадинова, Славимир Генчев, Таня Томова, Теменуга Захариева, Теодор Иванов, Тони Свещарова, Цветан Войнов, Цветана Качерилска, Цветанка Владова, Чавдар Сотиров, Ясен Ведрин, венцислав михайлов, зорка димитрова, мария маринова, МАРИЯ СИМЕОНОВА, Мариан Гяурски, Мария Костадинова, Милчо Кирилов Цветков, Мина Кръстева, Митко Миленков, Мирослав Качев, Кристин Дякова, Кристина Сръндачка, Павлина Илиева, Петя Рангелова, Петя Маджарова, Пламенъ Петковъ, Ивайло Радев, Иванка Гичева, Зина Чаушева, Биляна Лунджова, Бойко Боев Boyko Boev, Борис Колев, Валентина Костова, Ваня Божилова, Вени Маринова-Карнобатлова, Весела Сукалинска, Веска Алексиева, Владимир Димитров, Галена Воротинцева, Галина САРАДИВА, Галина Чорбаджийска, Генчо Генчев, Гергана Баракова, Даниела Младенова, Десислава Стоянова, Диана Лечева, Димитър Апостолов, Добринка Трайкова, Евдокия Иванова, Екатерина Николова, Лалка Бенгюзова, Лили Христова, Лиляна Найденова, Йорданка Андреева, Йорданка Георгиева,
Посещения: 1543 Отзиви: 3
цитирай
50. mileidi46 - Glasuvax,
08.10.2010 18:14
no kato natisna v4ervenoto kvadrat4e-glasuvai,izliza samo nov list sus su6toto 4erveno kvadrat4e i ni6to pove4e,,???
Taka li trqbva?
цитирай
51. voinov50 - + 22 други... във фейсбук
10.10.2010 08:17
Гласували за произведението: (196)
Albena Boboshevska, Albena Hubner, Aleksandar Domozetski, Alex Alexiev, Alexander Chiviev, Alexander Kondakov, Alexander Veskov, Aneliya Pandurska, Aneliya Stoyneva, Antoaneta Neshkova, Antonio Paskoski, Biser Zdravchin, Borislav Mitov, Chavdar Trapchev, Cveta Gyurova, Cvetelina Kimcheva, Cvetelina Vlaikova, Dani Mitov, Daniela Kuzmanova, Daniela Stoyanova Mecheto, Diana Ahmakova, Diana Kirova, Diso Dyankov, Divi Dimitrova, Diyana Topalska, Djim Apologetic, Dzhoshkun Aliev Ibishev, Elena Ni, Elena Petrova, Elisaveta Stoiceva, Elly Georgieva, Evelina Markova, Evgenia Marincheva, Georgi Tunev, Georgi Uzunov, Gery Apostolova, Hristina Traikova, Iavor Veskov, Ilia Kulov, Iliyan Komolski, Ilka Iskrova, Iva Rangelova, Ivaila Pavlova, Ivailo Stoichev, Ivan Aleksandrov Boboshevski, Ivan Bedzhov, Ivanka Marinska, Ivaylo Yordanov, Ivo , Jakob Jakov- Chaplata, Janeta Popova, Jivko Nikolov, Juliana Kashon, Kamelia Mircheva, Kapi Kapito Kapi-, Katya Atanasova Deshkova, Kristin Vishanov, Kрасимира Воденичарска, Lili Cholakova, Liliya Zayakova, Magdelena Ilieva, Maia Gergova, Margarita Ivanova, Maria Gamanova, Maria Shandurkova, Maria Traikova, Mariq Qnusheva, Mariya IV, Martin Andreev, Marusq Dimitrova, Milen Ivanov, Milen Stoyanov, Nadya Zlatanova, Nikolai Nikolov, Pavlina Gateva, Petq Petrova, Petya Kozumova, Radostina Stefanova, Rali Markova, Ralitsa Nikolova, Roseto Mitova, Rosica Petrova, Rosica Zinovieva, Roumiana Nikolova, Rumiana Raykova, Ruzha Velcheva, Sevdalina Georgieva, Sevdalina Stoynova, Silvia Lyubenova Domozetska, Simeon Ivanov, Snejina Cvetanova, Spas Kostadinov, Spiridon Kaloshev, St Toskov, Stanislav Barkov, Stanislava Stanoeva, Svoboda Gagarova, Tania Milcheva, Tanya Chifligarska, Tanya Risemova, Tatyana Boneva, Todor Hristov, Toni Peneff, Tonni Bogdanova, Tsveta Timofeeva, Vania Vasileva, Vanya Vaneva, Vasil Apostolov, Vasil Veninski, Vasko Lazarov, Veli Stojkov, Veneta Spasova, Vera Apostolova, Vera Georgieva, Viktoria Yancheva, Yuliyana Zulyamska, Zdravko Stankov, Zlatka Miteva, Zlatko Pavlov, Адриана Зарева, Алекс Болдин, Александър Янев, Ангелина Димчевска, Анелия Дункина, Ани Рангелова, Ася Миленкова, Надежда Григорова, Невена Босилкова, Ради Радев, Радка Костадинова, Ралица Анастасова, Руми Алексиева, Светлана Лажова, Севделин Порчев, Славимир Генчев, Стефани Евгениева, Таня Томова, Теменуга Захариева, Теодор Иванов, Тони Свещарова, Христо Жоров Комолски, Цветан Войнов, Цветана Качерилска, Цветанка Владова, Чавдар Сотиров, Ясен Ведрин, венцислав михайлов, зорка димитрова, мария благоева, мария маринова, МАРИЯ СИМЕОНОВА, Мариан Гяурски, Мария Костадинова, Милчо Кирилов Цветков, Мина Кръстева, Митко Миленков, Мирослав Качев, Константин Славчев Лазаров, Кристин Дякова, Кристина Сръндачка, Павлина Илиева, Пейо Колев, Петя Рангелова, Петя Маджарова, Петя Кръстева, Пламенъ Петковъ, Ивайло Радев, Иванка Гичева, Зина Чаушева, Биляна Лунджова, Бойко Боев Boyko Boev, Борис Колев, Валентина Костова, Ваня Божилова, Вени Маринова-Карнобатлова, Весела Сукалинска, Веска Алексиева, Виктор Велчев, Владимир Димитров, Галена Воротинцева, Галина САРАДИВА, Галина Чорбаджийска, Генчо Генчев, Гергана Баракова, Даниела Младенова, Десислава Стоянова, Диана Лечева, Димитър Апостолов, Добринка Трайкова, Евдокия Иванова, Екатерина Николова, Лалка Бенгюзова, Лили Христова, Лиляна Найденова, Йорданка Андреева, Йорданка Георгиева,
Посещения: 1894 Отзиви: 3
цитирай
52. iliada - ПРивет,voinov50 !:)
10.10.2010 14:43
Мисля ,че и аз те подкрепих!:))
цитирай
53. анонимен - гласувам за теб
10.10.2010 15:07
няма нищо по хубаво от това човек да помни своята история , да я пази и съхранява за поколенията
цитирай
54. voinov50 - Илияна :)))
10.10.2010 16:20
Благодаря!
цитирай
55. voinov50 - + 22 други... във фейсбук
12.10.2010 17:18
Гласували за произведението: (230)
Albena Boboshevska, Albena Hubner, Aleksandar Domozetski, Alex Alexiev, Alexander Chiviev, Alexander Kondakov, Alexander Veskov, Alexandra Kostadinova, Andrew Dimov, Aneliya Pandurska, Aneliya Stoyneva, Angelina Siderova, Ani Ilieva, Antoan Antonov, Antoaneta Neshkova, Antonio Paskoski, Asia Antonova, Bilqna Qneva, Biser Zdravchin, Borislav Mitov, Chavdar Trapchev, Cveta Gyurova, Cvetelina Kimcheva, Cvetelina Vlaikova, Dani Mitov, Daniela Kuzmanova, Daniela Paounova, Daniela Stoyanova Mecheto, Diana Ahmakova, Diana Kirova, Diana Petrova, Dimitrina Stoyanova, Diso Dyankov, Divi Dimitrova, Diyana Topalska, Djim Apologetic, Dzhoshkun Aliev Ibishev, Ekaterina Buchinska, Elena Ni, Elena Petrova, Elisaveta Stoiceva, Elizabeta Litarova, Elly Georgieva, Evelina Djadjarova, Evelina Markova, Evgenia Marincheva, Georgi Tunev, Georgi Uzunov, Gery Apostolova, Hristina Georgieva, Hristina Traikova, Hristo Minchev, Iavor Veskov, Ilia Kulov, Iliana Dimitrova, Iliyan Komolski, Ilka Iskrova, Iva Naydenova, Iva Rangelova, Ivaila Pavlova, Ivailo Stoichev, Ivan Aleksandrov Boboshevski, Ivan Bedzhov, Ivanka Marinska, Ivaylo Yordanov, Ivo , Jakob Jakov- Chaplata, Janeta Popova, Jivko Nikolov, Juliana Kashon, Kamelia Mircheva, Kapi Kapito Kapi-, Katya Atanasova Deshkova, Kristin Vishanov, Kрасимира Воденичарска, Lili Cholakova, Liliya Zayakova, Magdelena Ilieva, Maia Gergova, Margarita Ivanova, Maria Gamanova, Maria Petrova-Yordanova, Maria Shandurkova, Maria Traikova, Mariq Qnusheva, Mariya IV, Martin Andreev, Marusq Dimitrova, Milen Ivanov, Milen Stoyanov, Miropa Kyoseva, Nadya Zlatanova, Nikolai Nikolov, Pavlina Gateva, Petq Petrova, Petya Kozumova, Radostina Stefanova, Rali Markova, Ralitsa Nikolova, Rosen Petrov, Roseto Mitova, Rosica Petrova, Rosica Zinovieva, Roumiana Nikolova, Rumiana Raykova, Ruzha Velcheva, Sevdalina Georgieva, Sevdalina Stoynova, Silvia Lyubenova Domozetska, Simeon Ivanov, Snejina Cvetanova, Spas Kostadinov, Spiridon Kaloshev, St Toskov, Stanislav Barkov, Stanislava Stanoeva, Svoboda Gagarova, Tania Milcheva, Tanya Chifligarska, Tanya Risemova, Tatyana Boneva, Todor Hristov, Toni Peneff, Tonni Bogdanova, Tsveta Timofeeva, Vania Vasileva, Vanya Vaneva, Vasi Aleksova, Vasil Apostolov, Vasil Veninski, Vasko Lazarov, Veli Stojkov, Veneta Spasova, Vera Apostolova, Vera Georgieva, Viktoria Yancheva, Viktoriya Bogdanska, Violeta Kuzmanova, Yuliyana Zulyamska, Zdravko Stankov, Zlatka Miteva, Zlatko Pavlov, Адриана Зарева, Алекс Болдин, Александър Янев, Ангелина Димчевска, Анелия Дункина, Ани Рангелова, Ася Миленкова, Надежда Григорова, Невена Босилкова, Нина Антонова, Ради Радев, Радка Костадинова, Ралица Анастасова, Руми Алексиева, Светлана Лажова, Севделин Порчев, Славимир Генчев, Славка Христова, СП от Интернет, Стефани Евгениева, Таня Томова, Таня Цанова, Теменуга Захариева, Теодор Иванов, Тони Свещарова, Христо Жоров Комолски, Цветан Войнов, Цветана Качерилска, Цветанка Владова, Чавдар Сотиров, Ясен Ведрин, венцислав михайлов, жана лалева, зорка димитрова, мария благоева, мария маринова, петя цанева, МАРИЯ СИМЕОНОВА, Мариан Гяурски, Мариана Дафчева, Мария Костадинова, Милчо Кирилов Цветков, Мина Кръстева, Митко Миленков, Мирослав Качев, Константин Славчев Лазаров, Кристин Дякова, Кристина Сръндачка, Павлина Илиева, Пейо Колев, Петя Рангелова, Петя Маджарова, Петя Кръстева, Пламенъ Петковъ, ИвА КрумовА, Ивайло Радев, Иванка Гичева, Ирина Цонова, Зина Чаушева, Биляна Лунджова, Бойко Боев Boyko Boev, Борис Колев, Валентина Костова, Ваня Божилова, Вени Маринова-Карнобатлова, Венцислав Чучуков, Весела Сукалинска, Веска Алексиева, Виктор Велчев, Владимир Димитров, Галена Воротинцева, Галина САРАДИВА, Галина Чорбаджийска, Генчо Генчев, Гергана Баракова, Даниела Младенова, Десислава Стоянова, Диана Лечева, Димитър Апостолов, Добринка Трайкова, Ева Корназова, Евдокия Иванова, Екатерина Николова, Лалка Бенгюзова, Лили Христова, Лиляна Найденова, Йорданка Андреева, Йорданка Георгиева,
Посещения: 2270 Отзиви: 3
цитирай
56. liliyanaandreeva - За Вас,за Пирин и за един спортен ориентировач - винаги още един глас...
13.10.2010 20:52
От една бивша ориентировачка на "Академик" - София...
цитирай
57. voinov50 - 57. liliyanaandreeva - За Вас,за Пирин и за един спортен ориентировач - винаги още един глас...
13.10.2010 21:09
liliyanaandreeva написа:
От една бивша ориентировачка на "Академик" - София...


И без компас и без бусоля - направо към целта :)))
цитирай
58. monaliza121 - Гласувах за теб
16.10.2010 12:16
Под името на Александър Янев стои моя глас, тъй като нямам регистрация във ФБ.
Успех!
цитирай
59. voinov50 - + 22 други... във фейсбук
17.10.2010 04:31
Гласували за произведението: (248)
AdeLina Cvetkowa, Albena Boboshevska, Albena Hubner, Aleksandar Domozetski, Alex Alexiev, Alexander Chiviev, Alexander Kondakov, Alexander Veskov, Alexandra Kostadinova, Andrew Dimov, Aneliya Pandurska, Aneliya Stoyneva, Angelina Siderova, Ani Ilieva, Antoan Antonov, Antoaneta Neshkova, Antonio Paskoski, Asia Antonova, Bilqna Qneva, Biser Zdravchin, Borislav Mitov, Chavdar Trapchev, Cveta Gyurova, Cvetelina Kimcheva, Cvetelina Vlaikova, Dani Mitov, Daniela Kuzmanova, Daniela Paounova, Daniela Stoyanova Mecheto, Diana Ahmakova, Diana Kirova, Diana Petrova, Dimitrina Stoyanova, Diso Dyankov, Divi Dimitrova, Diyana Topalska, Djim Apologetic, Dzhoshkun Aliev Ibishev, Ekaterina Buchinska, Elena Ni, Elena Petrova, Elisaveta Stoiceva, Elizabeta Litarova, Elly Georgieva, Evelina Djadjarova, Evelina Markova, Evgenia Marincheva, Georgi Tunev, Georgi Uzunov, Gery Apostolova, Hristina Georgieva, Hristina Traikova, Hristo Minchev, Iana Zlateva, Iavor Veskov, Ilia Kulov, Iliana Dimitrova, Iliyan Komolski, Ilka Iskrova, Ina Yordanova Kocheva, Iva Naydenova, Iva Rangelova, Ivaila Pavlova, Ivailo Stoichev, Ivan Aleksandrov Boboshevski, Ivan Bedzhov, Ivanka Marinska, Ivaylo Yordanov, Ivo , Jakob Jakov- Chaplata, Janeta Popova, Jivko Nikolov, Juliana Kashon, Kamelia Mircheva, Kapi Kapito Kapi-, Katya Atanasova Deshkova, Kiril Palachorov, Kristin Vishanov, Kрасимира Воденичарска, Lili Cholakova, Liliya Zayakova, Magdelena Ilieva, Maia Gergova, Margarita Ivanova, Margo Spirova, Maria Gamanova, Maria Petrova-Yordanova, Maria Shandurkova, Maria Traikova, Mariq Qnusheva, Mariya IV, Martin Andreev, Marusq Dimitrova, Milen Ivanov, Milen Stoyanov, Miropa Kyoseva, Nadya Zlatanova, Nenka Malinova, Nikolai Nikolov, Pavlina Gateva, Petq Petrova, Petya Kozumova, Poli Hadjinikolova, Radostina Stefanova, Rali Markova, Ralitsa Nikolova, Rosen Petrov, Roseto Mitova, Rosica Petrova, Rosica Zinovieva, Roumiana Nikolova, Rumiana Raykova, Ruzha Velcheva, Sevdalina Georgieva, Sevdalina Stoynova, Silvia Lyubenova Domozetska, Simeon Ivanov, Snejina Cvetanova, Sonia Simeonova, Spas Kostadinov, Spiridon Kaloshev, St Toskov, Stanislav Barkov, Stanislava Stanoeva, Svoboda Gagarova, Tania Milcheva, Tanya Chifligarska, Tanya Risemova, Tatyana Boneva, Todor Hristov, Toni Peneff, Tonni Bogdanova, Tsveta Timofeeva, Vania Vasileva, Vanya Vaneva, Vasi Aleksova, Vasil Apostolov, Vasil Veninski, Vasko Lazarov, Veli Stojkov, Veneta Spasova, Vera Apostolova, Vera Georgieva, Viktoria Yancheva, Viktoriya Bogdanska, Violeta Kuzmanova, Vqra Todorova, Yuliyana Zulyamska, Zdravko Stankov, Zlatka Miteva, Zlatko Pavlov, Адриана Зарева, Алекс Болдин, Александър Янев, Ангелина Димчевска, Анелия Дункина, Ани Рангелова, Ася Миленкова, Надежда Григорова, Невена Босилкова, Нина Антонова, Ради Радев, Радка Костадинова, Ралица Анастасова, Руми Алексиева, Светлана Лажова, Севделин Порчев, Славимир Генчев, Славка Христова, Снежана Янкова, СП от Интернет, Стефани Евгениева, Таня Томова, Таня Цанова, Теменуга Захариева, Теодор Иванов, Тихомир Цонев, Тони Свещарова, Христо Жоров Комолски, Цветан Войнов, Цветана Цъгова, Цветана Качерилска, Цветанка Владова, Чавдар Сотиров, Яна Янкова, Ясен Ведрин, венцислав михайлов, вера изикилова, жана лалева, зорка димитрова, мария благоева, мария маринова, петя цанева, МАРИЯ СИМЕОНОВА, Мариан Гяурски, Мариана Венкова, Мариана Дафчева, Мария Костадинова, Милчо Кирилов Цветков, Мина Кръстева, Митко Миленков, Мирослав Качев, Кери Мавроматис, Константин Славчев Лазаров, Кристин Дякова, Кристина Сръндачка, Павлина Илиева, Пейо Колев, Петя Рангелова, Петя Маджарова, Петя Кръстева, Пламенъ Петковъ, ИвА КрумовА, Ивайло Радев, Иванка Гичева, Ирина Цонова, Зина Чаушева, Биляна Лунджова, Бойко Боев Boyko Boev, Борис Колев, Валентина Костова, Ваня Божилова, Вени Маринова-Карнобатлова, Венцислав Чучуков, Весела Сукалинска, Веска Алексиева, Виктор Велчев, Виолета Узунова, Владимир Димитров, Галена Воротинцева, Галина САРАДИВА, Галина Чорбаджийска, Генчо Генчев, Гергана Баракова, Даниела Младенова, Десислава Стоянова, Диана Лечева, Димитър Апостолов, Добринка Трайкова, Ева Корназова, Евдокия Иванова, Екатерина Николова, Лалка Бенгюзова, Латина Беровска, Лили Христова, Лиляна Найденова, Йорданка Андреева, Йорданка Георгиева,
Посещения: 2548 Отзиви: 3
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: voinov50
Категория: Изкуство
Прочетен: 768190
Постинги: 145
Коментари: 1602
Гласове: 17362
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31