Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2010 11:57 - Един ден на борсата
Автор: voinov50 Категория: Регионални   
Прочетен: 30636 Коментари: 39 Гласове:
23


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                       Един работен ден на бай Митко Амов на борсата

Седемдесет и возкусур годишният бай Митко Амов е станал много преди зазоряване.
Първата му задача е да изпие голяма чаша от произвеждания от него елексир - разбити мед и изстискан лимон.
След това яхва микробуса и се отправя на юг, към зелнчуковата борса в Карналово - близо до гр. Петрич.

Входа преди Кресненския пролом: - натиснете върху снимките за увеличение.

image

Амов шофира преди зазоряване:

image

След час пристига и го посреща вавилонско стълпотворение в района на зеленчуковата борса:

image

Тръгва да се разходи из борсата:

image

На зазоряване:

image

На първи зори пазари чушки:

image

Разглежда палети с дини:

image

и още дини

image

и пъпеши:

image

и сини сливи "Стенлей", грозде и дренки:

image

корнишони:

image

Работи неуморно и учудващо за неговите години и до обяд микробусът е натоварен с тон и половина зеленчуци и плодове.
Отново възсяда послушният и верен Росинанд и се отправя на север.

Време е за заслужен обяд. Настанява се в крайпътно заведение до Градешница.

image

Менюто е: подлютена и подлучена шкембе чорба, кюфте, кебапче и питка със сусам.

Цини по касов бон:
Шкембе чорба - 2 лв.
Кебапче и кюфте по 0,90 лв.
Питка - 1 лв.
Безалкохолно - 1,20 лв.

И отново на път. След гр. Кресна навлиза в началото на Креснеското дефиле.

image

Прави малка почивка с кафе и вестник на Кресненските ханове.

image

И отново на път. Малкия тунел.

image

И други красоти и природни забележителности - Момина скала.

image

Отбива се от магистрала Е-79 и се отправя за Крупник.

image

В началото на с. Черниче се отклонява на запад към Крупник - най голямото село в Симитлийска община.

image

"Оди, оди - па дома си доди".
В къщи си е най добре.

image

Предстои му следобедното разнасяне на плодовете и зеленчуците в трите му магазинчета в Крупник. До мръкване трябва да се е справил.

На следващия ден му предстоят нови задачи: работа в лозето, на пчелина, а в последващите дни ще пътува и за хранителни продукти до Благоевград.

Бай Митко Амов от Крупник продължава с този режим на живот с десетилетия и това го потдържа постоянно здрав и корав. И да не забравим - задължително всеки ден - мед с лимони...


От цикъла "Галерия".












Тагове:   ден,   митко амов,


Гласувай:
23



1. sevdabg - Страхотен Човек
21.08.2010 12:05
Какво ли ни държи живи всъщност?
Любовта и работата- според мен ... :)

Поздрави !
Страхотни снимки си направил ...
цитирай
2. voinov50 - Севде, за всекиго е различно :)))
21.08.2010 12:20
Трябва да го попитам бай Митко и за любовта, ама това ще някой друг ден ;)

Поздрави и усмивки!
цитирай
3. hristo27 - Да е жив и здрав още дълги години тоя ...
21.08.2010 13:05
Да е жив и здрав още дълги години тоя бай Митко !!!
цитирай
4. alexiev63 - Да е жив и здрав бай Митко, и спътн...
21.08.2010 13:07
Да е жив и здрав бай Митко, и спътникът му да е жив и здрав, а аз отивам да си направя мед с лимон.
цитирай
5. voinov50 - Ице :)))
21.08.2010 13:12
Ще му предам поздравите.

Поздрави!
цитирай
6. voinov50 - alexiev63, благодаря!
21.08.2010 13:14
Поздрави от Пирин!
цитирай
7. razkazvachka - Ето от къде значи са краставичките, които се плацикат с вишневи листа и саламура
21.08.2010 16:31
в тъмния ъгъл на стълбището към мазето:))))

Поздрави на Пирин - е, да де - до другата седмица:))))
цитирай
8. voinov50 - razkazvachka :)))))
21.08.2010 16:51
Ти нали си произвеждаш корнишончета и си знаеш...
На суровата, свежа туршийка и слагаме и листа от хрян дори ;)
Поздрави!
И до понеделник, вероятно в Благоевград :)))
цитирай
9. katan - Поздрави на бай Митко Амов!:)
21.08.2010 17:34
Покрай него се нагледах и на красоти и на пазар!
Но на обеда май видях два прибора и още едно шкембе-чорба и кюфтета,а?:)
Дали не са били за теб, Цецо?:)
Поздрави и на теб тогава:))))!!!
цитирай
10. monaliza121 - Оригинално представен ден от живота на бай Митко!
21.08.2010 17:35
Поздравления!
цитирай
11. voinov50 - Кате :)))
21.08.2010 17:47
Как може и аз да не опитам от тези традиционни български вкусотии ;)))
Радвам се, че беше тук.
Поздрави!
цитирай
12. voinov50 - Мона Лиза, благодаря!
21.08.2010 17:49
monaliza121 написа:
Поздравления!


Поздрави и за теб!
цитирай
13. sparotok - помощник
21.08.2010 18:12
Приятелю, бай Митко дали не търси помощник, аз съм якичък, ще мъкна чували с чушки, ще пренасям и дини :)))

А това с меда и лимоните го започвам веднага!

Благодаря!
цитирай
14. voinov50 - Пафка, то бай Митко разказва, че чудеса ставали от лимоните и меда...
21.08.2010 18:17
sparotok написа:
Приятелю, бай Митко дали не търси помощник, аз съм якичък, ще мъкна чували с чушки, ще пренасям и дини :)))

А това с меда и лимоните го започвам веднага!

Благодаря!


... и другата част от човечеството му се нахвърляла, ама не е мястото тук за разказване. Ще трябва да направя друг постинг на тази тема :)))

Поздрави!
цитирай
15. galatceq - Хареса ми сутрешната закуска с мед и ...
21.08.2010 19:40
Хареса ми сутрешната закуска с мед и лимон . Можем да го имаме за добър пример
цитирай
16. semtomovi - Моите поздравления!
21.08.2010 19:57
Много хубаво дидактически подредено и журналистически перфектно подредено
цитирай
17. voinov50 - galatceq, бай Митко произвежда меда си в местността "Раец" в...
21.08.2010 20:02
galatceq написа:
Хареса ми сутрешната закуска с мед и лимон . Можем да го имаме за добър пример


...Кресненското дефиле. Този, неговия мед е печелил медели в София и Москва...

Поздрави!
цитирай
18. voinov50 - semtomov, благодаря :)))
21.08.2010 20:04
semtomovi написа:
Много хубаво дидактически подредено и журналистически перфектно подредено


Радвам се, че си тук.

Поздрави от Пирин!
цитирай
19. stela50 - Много истински ,човешки постинг ,voinov50 ...
21.08.2010 20:23
Приятно ми беше да го разгледам ...Един работен ден на забележителен човек,
показан по много професионален начин на фона на прекрасна природа .Уловил си точните моменти ,снимките са чудесни .Никога не съм виждала на живо Кресненското дефиле ,а живея на улица ,носеща името "Кресна ".
Сърдечни поздрави на двамата !
цитирай
20. voinov50 - Благодаря, Таня!
21.08.2010 20:51
Поздрави на улица Кресна!
цитирай
21. rustam - Чудесен репортаж
21.08.2010 21:13
С много настроение!
цитирай
22. priqtel12 - Поздрави на бай Митко
21.08.2010 21:48
и на автора на цикъла "Галерия".
Да сте живи и здрави! Чудесни снимки!
цитирай
23. voinov50 - :)))
21.08.2010 22:15
rustam написа:
С много настроение!


Благодаря!
цитирай
24. voinov50 - Поздрави на бай Митко
21.08.2010 22:17
priqtel12 написа:
и на автора на цикъла "Галерия".
Да сте живи и здрави! Чудесни снимки!


Ивче, ще предам поздравите при първа възможност :)))

Поздрави и за теб!
цитирай
25. erato7 - Браво на Бай Митко! Иска ми се да му ...
21.08.2010 23:25
Браво на Бай Митко! Иска ми се да му стисна ръката на този светъл човек. Господ помага на трудолюбивите!
Поздрави и на теб, voinov50!:)))
цитирай
26. kasnaprolet9999 - Това е най-полезният режим. Сутрин ...
22.08.2010 00:18
Това е най-полезният режим. Сутрин сок, към обяд плод, хранене то чак на обяд, това с кебапчета и шкембе не е добро, но когато е на път човек няма богат избор. Аз пия сутрин минерална вода с една лъжичкаа мед и една ябълков оцет, също е много добро. Към 10 ч. една голяма ябълка изяждам, а от корите и семките с вътрешността и малко билки си правя чай, става чуден. На обяд едно бурканче с кисело мляко, в което слагам супена лъжица брашно от елди и овесени трици със зародиш,подправено с канела и мед. След обяд праскови, вечерята е първо голяма салата домати, краставици, лук, маслини, сирене и 50 гр.мастика. След това готвено -примерно пълнени тиквички с ориз и месо. Каймата не е готова, правят ми я от месо. В готовата слагат животински вътрешности и не е полезна. Поздрави на човека, трудът го държи и целите, които си поставя, доволен е от себе си и това е най-важното, чувства се полезен.
цитирай
27. voinov50 - erato7 - Браво на Бай Митко! Иска ми се да му ...
22.08.2010 10:46
erato7 написа:
Браво на Бай Митко! Иска ми се да му стисна ръката на този светъл човек. Господ помага на трудолюбивите!
Поздрави и на теб, voinov50!:)))


Благодаря!

Поздрави и за теб
цитирай
28. voinov50 - kasnaprolet9999 - Това е най-полезният режим. Сутрин ...
22.08.2010 10:52
kasnaprolet9999 написа:
Това е най-полезният режим. Сутрин сок, към обяд плод, хранене то чак на обяд, това с кебапчета и шкембе не е добро, но когато е на път човек няма богат избор. Аз пия сутрин минерална вода с една лъжичкаа мед и една ябълков оцет, също е много добро. Към 10 ч. една голяма ябълка изяждам, а от корите и семките с вътрешността и малко билки си правя чай, става чуден. На обяд едно бурканче с кисело мляко, в което слагам супена лъжица брашно от елди и овесени трици със зародиш,подправено с канела и мед. След обяд праскови, вечерята е първо голяма салата домати, краставици, лук, маслини, сирене и 50 гр.мастика. След това готвено -примерно пълнени тиквички с ориз и месо. Каймата не е готова, правят ми я от месо. В готовата слагат животински вътрешности и не е полезна. Поздрави на човека, трудът го държи и целите, които си поставя, доволен е от себе си и това е най-важното, чувства се полезен.


Неви, напълно си права :)
Но не бяха ли витамините в кората, и при топлинната обработка не се ли разграждаха?
Иначе съм забелязъл при бай Митко - от тук откъсне ябълка, от там праскова, слива или грозде, пък и орех, още зален, разтвори и изреже с ножката, краставица ей така си хрупа - абе природосъбразен начин на живот :)))

Поздрави и за теб, Неви!
цитирай
29. kasnaprolet9999 - В корите и особено в семките има
23.08.2010 09:53
пектин и други полезни вещества, които по друг начин не можеш изкара, а при запарка се запазват голяма част от витамините, корите са трудно смилаеми и за това така процедирам.
цитирай
30. injir - Здрав да е! Работа го чака. Не били ...
23.08.2010 09:55
Здрав да е! Работа го чака. Не били работливи българите, а?
цитирай
31. voinov50 - Да...
23.08.2010 11:03
injir написа:
Здрав да е! Работа го чака. Не били работливи българите, а?


когато интересът е личен - са много работливи :) ;)

Поздрави и за теб!
цитирай
32. makont - Истински българин! Жилав, работлив, непредаващ се и табиатлия!
24.08.2010 12:05
Това с шкембе чорбата и кебапчетата разби сърцето ми. А тази асма със синьото грозде - колко ракия носи! Невероятна и колко е дъхаво! Ние я имаме същата във Видинско. Като седнеш под нея и мирише на диви ягоди. Поздрав за интересния очерк и красивите снимки. Чакаме още!
цитирай
33. voinov50 - makont , Маичка :))))))))))
24.08.2010 18:24
Филоксерата унищожава през 1948 г. във Виданско хиляди декари лозя, и тогава местните стопани садят Отел, Алжирка и други мързеливи грозда..., видях го с очите си преди десетина - хайде нека са 20 години... Та знам го и това тъмночервеното, с аромат на ягоди грозде, ражда много, но е от мързеливите гродета - наистина ракия дава много, но пък тези сортеве действат неблагоприятно на простатата при мъжете и във Франция са забранени с декрет. Само в България продължават да се отглеждат от частните стопани...
А това от фотографията си е чисто културен сорт, е не е за ядене, но за вино е прекрасно :)))
Следващия очерк вероятно ще бъде за валявицата :)


Поздрави от Пирин!

цитирай
34. makont - Може бми визираш отеловите сортове,
24.08.2010 19:21
voinov50 написа:
Филоксерата унищожава през 1948 г. във Виданско хиляди декари лозя, и тогава местните стопани садят Отел, Алжирка и други мързеливи грозда..., видях го с очите си преди десетина - хайде нека са 20 години... Та знам го и това тъмночервеното, с аромат на ягоди грозде, ражда много, но е от мързеливите гродета - наистина ракия дава много, но пък тези сортеве действат неблагоприятно на простатата при мъжете и във Франция са забранени с декрет. Само в България продължават да се отглеждат от частните стопани...
А това от фотографията си е чисто културен сорт, е не е за ядене, но за вино е прекрасно :)))
Следващия очерк вероятно ще бъде за валявицата :)


Поздрави от Пирин!


да те са мързеливи, не се копаят и режат, може да се попръскат, ако си на кеф. Софианци така гледат лозе. Специално нашата астма е един грузински сорт. А виното е фантастично. Наздраве!
цитирай
35. voinov50 - Мая :))) Вашето да не е Афузали или някакъв друг тарикатски грузински сорт? :)))
24.08.2010 19:35
А за другото дето говориш, при нас му казват "Бучни пръчка - пий вино" ;)))
Наздраве и на теб!
цитирай
36. makont - Така нареченото, афузалия, всъщност
25.08.2010 11:58
voinov50 написа:
А за другото дето говориш, при нас му казват "Бучни пръчка - пий вино" ;)))
Наздраве и на теб!

е бялото едро грозде, което преди изнасяхме за германия в едни елегантни касетки с къдраво нарязани хартии. От него правим чудесно бяло десертно вино. И още един лаф, за такива като нас, дето от дъжд на вятър си ходят: " Ахмак лозе копа, юнак вино пие". Хубав ден.
цитирай
37. voinov50 - Благодаря, Мая :)))
25.08.2010 12:41
Лек ден, и наздраве за довечера!
цитирай
38. анонимен - Страхотен репортаж :))
27.08.2010 21:08
A за неговия мед от Кресненското дефиле даже и германците казват- че е уникално лекарство!

Да е жив и здрав още дълги години най-добрият дядо Мите !!!

Поздрави от Ludwigshafen Germany
цитирай
39. voinov50 - анонимен - Страхотен репортаж :)) - Диана, предполагам това си ти :)))
27.08.2010 21:21
анонимен написа:
A за неговия мед от Кресненското дефиле даже и германците казват- че е уникално лекарство!

Да е жив и здрав още дълги години най-добрият дядо Мите !!!

Поздрави от Ludwigshafen Germany


Твоят дядо е най-добрият!!!
Да е жив и здрав още 100 години и ние покрай него :)))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: voinov50
Категория: Изкуство
Прочетен: 1105188
Постинги: 162
Коментари: 1608
Гласове: 19555
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930