Постинг
21.08.2010 11:57 -
Един ден на борсата
Един работен ден на бай Митко Амов на борсата
Седемдесет и возкусур годишният бай Митко Амов е станал много преди зазоряване.
Първата му задача е да изпие голяма чаша от произвеждания от него елексир - разбити мед и изстискан лимон.
След това яхва микробуса и се отправя на юг, към зелнчуковата борса в Карналово - близо до гр. Петрич.
Входа преди Кресненския пролом: - натиснете върху снимките за увеличение.
Амов шофира преди зазоряване:
След час пристига и го посреща вавилонско стълпотворение в района на зеленчуковата борса:
Тръгва да се разходи из борсата:
На зазоряване:
На първи зори пазари чушки:
Разглежда палети с дини:
и още дини
и пъпеши:
и сини сливи "Стенлей", грозде и дренки:
корнишони:
Работи неуморно и учудващо за неговите години и до обяд микробусът е натоварен с тон и половина зеленчуци и плодове.
Отново възсяда послушният и верен Росинанд и се отправя на север.
Време е за заслужен обяд. Настанява се в крайпътно заведение до Градешница.
Менюто е: подлютена и подлучена шкембе чорба, кюфте, кебапче и питка със сусам.
Цини по касов бон:
Шкембе чорба - 2 лв.
Кебапче и кюфте по 0,90 лв.
Питка - 1 лв.
Безалкохолно - 1,20 лв.
И отново на път. След гр. Кресна навлиза в началото на Креснеското дефиле.
Прави малка почивка с кафе и вестник на Кресненските ханове.
И отново на път. Малкия тунел.
И други красоти и природни забележителности - Момина скала.
Отбива се от магистрала Е-79 и се отправя за Крупник.
В началото на с. Черниче се отклонява на запад към Крупник - най голямото село в Симитлийска община.
"Оди, оди - па дома си доди".
В къщи си е най добре.
Предстои му следобедното разнасяне на плодовете и зеленчуците в трите му магазинчета в Крупник. До мръкване трябва да се е справил.
На следващия ден му предстоят нови задачи: работа в лозето, на пчелина, а в последващите дни ще пътува и за хранителни продукти до Благоевград.
Бай Митко Амов от Крупник продължава с този режим на живот с десетилетия и това го потдържа постоянно здрав и корав. И да не забравим - задължително всеки ден - мед с лимони...
От цикъла "Галерия".
Седемдесет и возкусур годишният бай Митко Амов е станал много преди зазоряване.
Първата му задача е да изпие голяма чаша от произвеждания от него елексир - разбити мед и изстискан лимон.
След това яхва микробуса и се отправя на юг, към зелнчуковата борса в Карналово - близо до гр. Петрич.
Входа преди Кресненския пролом: - натиснете върху снимките за увеличение.
Амов шофира преди зазоряване:
След час пристига и го посреща вавилонско стълпотворение в района на зеленчуковата борса:
Тръгва да се разходи из борсата:
На зазоряване:
На първи зори пазари чушки:
Разглежда палети с дини:
и още дини
и пъпеши:
и сини сливи "Стенлей", грозде и дренки:
корнишони:
Работи неуморно и учудващо за неговите години и до обяд микробусът е натоварен с тон и половина зеленчуци и плодове.
Отново възсяда послушният и верен Росинанд и се отправя на север.
Време е за заслужен обяд. Настанява се в крайпътно заведение до Градешница.
Менюто е: подлютена и подлучена шкембе чорба, кюфте, кебапче и питка със сусам.
Цини по касов бон:
Шкембе чорба - 2 лв.
Кебапче и кюфте по 0,90 лв.
Питка - 1 лв.
Безалкохолно - 1,20 лв.
И отново на път. След гр. Кресна навлиза в началото на Креснеското дефиле.
Прави малка почивка с кафе и вестник на Кресненските ханове.
И отново на път. Малкия тунел.
И други красоти и природни забележителности - Момина скала.
Отбива се от магистрала Е-79 и се отправя за Крупник.
В началото на с. Черниче се отклонява на запад към Крупник - най голямото село в Симитлийска община.
"Оди, оди - па дома си доди".
В къщи си е най добре.
Предстои му следобедното разнасяне на плодовете и зеленчуците в трите му магазинчета в Крупник. До мръкване трябва да се е справил.
На следващия ден му предстоят нови задачи: работа в лозето, на пчелина, а в последващите дни ще пътува и за хранителни продукти до Благоевград.
Бай Митко Амов от Крупник продължава с този режим на живот с десетилетия и това го потдържа постоянно здрав и корав. И да не забравим - задължително всеки ден - мед с лимони...
От цикъла "Галерия".
Задълбочен разговор за реализма на страх...
КЪМ РОДИТЕЛИТЕ - ДОБРИНА
Израел, рано сутринта в петък местно вре...
КЪМ РОДИТЕЛИТЕ - ДОБРИНА
Израел, рано сутринта в петък местно вре...
Какво ли ни държи живи всъщност?
Любовта и работата- според мен ... :)
Поздрави !
Страхотни снимки си направил ...
цитирайЛюбовта и работата- според мен ... :)
Поздрави !
Страхотни снимки си направил ...
Трябва да го попитам бай Митко и за любовта, ама това ще някой друг ден ;)
Поздрави и усмивки!
цитирайПоздрави и усмивки!
3.
hristo27 -
Да е жив и здрав още дълги години тоя ...
21.08.2010 13:05
21.08.2010 13:05
Да е жив и здрав още дълги години тоя бай Митко !!!
цитирай
4.
alexiev63 -
Да е жив и здрав бай Митко, и спътн...
21.08.2010 13:07
21.08.2010 13:07
Да е жив и здрав бай Митко, и спътникът му да е жив и здрав, а аз отивам да си направя мед с лимон.
цитирайЩе му предам поздравите.
Поздрави!
цитирайПоздрави!
Поздрави от Пирин!
цитирай
7.
razkazvachka -
Ето от къде значи са краставичките, които се плацикат с вишневи листа и саламура
21.08.2010 16:31
21.08.2010 16:31
в тъмния ъгъл на стълбището към мазето:))))
Поздрави на Пирин - е, да де - до другата седмица:))))
цитирайПоздрави на Пирин - е, да де - до другата седмица:))))
Ти нали си произвеждаш корнишончета и си знаеш...
На суровата, свежа туршийка и слагаме и листа от хрян дори ;)
Поздрави!
И до понеделник, вероятно в Благоевград :)))
цитирайНа суровата, свежа туршийка и слагаме и листа от хрян дори ;)
Поздрави!
И до понеделник, вероятно в Благоевград :)))
Покрай него се нагледах и на красоти и на пазар!
Но на обеда май видях два прибора и още едно шкембе-чорба и кюфтета,а?:)
Дали не са били за теб, Цецо?:)
Поздрави и на теб тогава:))))!!!
цитирайНо на обеда май видях два прибора и още едно шкембе-чорба и кюфтета,а?:)
Дали не са били за теб, Цецо?:)
Поздрави и на теб тогава:))))!!!
Поздравления!
цитирайКак може и аз да не опитам от тези традиционни български вкусотии ;)))
Радвам се, че беше тук.
Поздрави!
цитирайРадвам се, че беше тук.
Поздрави!
monaliza121 написа:
Поздравления!
Поздрави и за теб!
Приятелю, бай Митко дали не търси помощник, аз съм якичък, ще мъкна чували с чушки, ще пренасям и дини :)))
А това с меда и лимоните го започвам веднага!
Благодаря!
цитирайА това с меда и лимоните го започвам веднага!
Благодаря!
14.
voinov50 -
Пафка, то бай Митко разказва, че чудеса ставали от лимоните и меда...
21.08.2010 18:17
21.08.2010 18:17
sparotok написа:
Приятелю, бай Митко дали не търси помощник, аз съм якичък, ще мъкна чували с чушки, ще пренасям и дини :)))
А това с меда и лимоните го започвам веднага!
Благодаря!
А това с меда и лимоните го започвам веднага!
Благодаря!
... и другата част от човечеството му се нахвърляла, ама не е мястото тук за разказване. Ще трябва да направя друг постинг на тази тема :)))
Поздрави!
Хареса ми сутрешната закуска с мед и лимон . Можем да го имаме за добър пример
цитирайМного хубаво дидактически подредено и журналистически перфектно подредено
цитирайgalatceq написа:
Хареса ми сутрешната закуска с мед и лимон . Можем да го имаме за добър пример
...Кресненското дефиле. Този, неговия мед е печелил медели в София и Москва...
Поздрави!
semtomovi написа:
Много хубаво дидактически подредено и журналистически перфектно подредено
Радвам се, че си тук.
Поздрави от Пирин!
Приятно ми беше да го разгледам ...Един работен ден на забележителен човек,
показан по много професионален начин на фона на прекрасна природа .Уловил си точните моменти ,снимките са чудесни .Никога не съм виждала на живо Кресненското дефиле ,а живея на улица ,носеща името "Кресна ".
Сърдечни поздрави на двамата !
цитирайпоказан по много професионален начин на фона на прекрасна природа .Уловил си точните моменти ,снимките са чудесни .Никога не съм виждала на живо Кресненското дефиле ,а живея на улица ,носеща името "Кресна ".
Сърдечни поздрави на двамата !
Поздрави на улица Кресна!
цитирайС много настроение!
цитирайи на автора на цикъла "Галерия".
Да сте живи и здрави! Чудесни снимки!
цитирайДа сте живи и здрави! Чудесни снимки!
rustam написа:
С много настроение!
Благодаря!
priqtel12 написа:
и на автора на цикъла "Галерия".
Да сте живи и здрави! Чудесни снимки!
Да сте живи и здрави! Чудесни снимки!
Ивче, ще предам поздравите при първа възможност :)))
Поздрави и за теб!
Браво на Бай Митко! Иска ми се да му стисна ръката на този светъл човек. Господ помага на трудолюбивите!
Поздрави и на теб, voinov50!:)))
цитирайПоздрави и на теб, voinov50!:)))
Това е най-полезният режим. Сутрин сок, към обяд плод, хранене то чак на обяд, това с кебапчета и шкембе не е добро, но когато е на път човек няма богат избор. Аз пия сутрин минерална вода с една лъжичкаа мед и една ябълков оцет, също е много добро. Към 10 ч. една голяма ябълка изяждам, а от корите и семките с вътрешността и малко билки си правя чай, става чуден. На обяд едно бурканче с кисело мляко, в което слагам супена лъжица брашно от елди и овесени трици със зародиш,подправено с канела и мед. След обяд праскови, вечерята е първо голяма салата домати, краставици, лук, маслини, сирене и 50 гр.мастика. След това готвено -примерно пълнени тиквички с ориз и месо. Каймата не е готова, правят ми я от месо. В готовата слагат животински вътрешности и не е полезна. Поздрави на човека, трудът го държи и целите, които си поставя, доволен е от себе си и това е най-важното, чувства се полезен.
цитирайerato7 написа:
Браво на Бай Митко! Иска ми се да му стисна ръката на този светъл човек. Господ помага на трудолюбивите!
Поздрави и на теб, voinov50!:)))
Поздрави и на теб, voinov50!:)))
Благодаря!
Поздрави и за теб
kasnaprolet9999 написа:
Това е най-полезният режим. Сутрин сок, към обяд плод, хранене то чак на обяд, това с кебапчета и шкембе не е добро, но когато е на път човек няма богат избор. Аз пия сутрин минерална вода с една лъжичкаа мед и една ябълков оцет, също е много добро. Към 10 ч. една голяма ябълка изяждам, а от корите и семките с вътрешността и малко билки си правя чай, става чуден. На обяд едно бурканче с кисело мляко, в което слагам супена лъжица брашно от елди и овесени трици със зародиш,подправено с канела и мед. След обяд праскови, вечерята е първо голяма салата домати, краставици, лук, маслини, сирене и 50 гр.мастика. След това готвено -примерно пълнени тиквички с ориз и месо. Каймата не е готова, правят ми я от месо. В готовата слагат животински вътрешности и не е полезна. Поздрави на човека, трудът го държи и целите, които си поставя, доволен е от себе си и това е най-важното, чувства се полезен.
Неви, напълно си права :)
Но не бяха ли витамините в кората, и при топлинната обработка не се ли разграждаха?
Иначе съм забелязъл при бай Митко - от тук откъсне ябълка, от там праскова, слива или грозде, пък и орех, още зален, разтвори и изреже с ножката, краставица ей така си хрупа - абе природосъбразен начин на живот :)))
Поздрави и за теб, Неви!
пектин и други полезни вещества, които по друг начин не можеш изкара, а при запарка се запазват голяма част от витамините, корите са трудно смилаеми и за това така процедирам.
цитирайЗдрав да е! Работа го чака. Не били работливи българите, а?
цитирайinjir написа:
Здрав да е! Работа го чака. Не били работливи българите, а?
когато интересът е личен - са много работливи :) ;)
Поздрави и за теб!
Това с шкембе чорбата и кебапчетата разби сърцето ми. А тази асма със синьото грозде - колко ракия носи! Невероятна и колко е дъхаво! Ние я имаме същата във Видинско. Като седнеш под нея и мирише на диви ягоди. Поздрав за интересния очерк и красивите снимки. Чакаме още!
цитирайФилоксерата унищожава през 1948 г. във Виданско хиляди декари лозя, и тогава местните стопани садят Отел, Алжирка и други мързеливи грозда..., видях го с очите си преди десетина - хайде нека са 20 години... Та знам го и това тъмночервеното, с аромат на ягоди грозде, ражда много, но е от мързеливите гродета - наистина ракия дава много, но пък тези сортеве действат неблагоприятно на простатата при мъжете и във Франция са забранени с декрет. Само в България продължават да се отглеждат от частните стопани...
А това от фотографията си е чисто културен сорт, е не е за ядене, но за вино е прекрасно :)))
Следващия очерк вероятно ще бъде за валявицата :)
Поздрави от Пирин!
цитирайА това от фотографията си е чисто културен сорт, е не е за ядене, но за вино е прекрасно :)))
Следващия очерк вероятно ще бъде за валявицата :)
Поздрави от Пирин!
voinov50 написа:
Филоксерата унищожава през 1948 г. във Виданско хиляди декари лозя, и тогава местните стопани садят Отел, Алжирка и други мързеливи грозда..., видях го с очите си преди десетина - хайде нека са 20 години... Та знам го и това тъмночервеното, с аромат на ягоди грозде, ражда много, но е от мързеливите гродета - наистина ракия дава много, но пък тези сортеве действат неблагоприятно на простатата при мъжете и във Франция са забранени с декрет. Само в България продължават да се отглеждат от частните стопани...
А това от фотографията си е чисто културен сорт, е не е за ядене, но за вино е прекрасно :)))
Следващия очерк вероятно ще бъде за валявицата :)
Поздрави от Пирин!
А това от фотографията си е чисто културен сорт, е не е за ядене, но за вино е прекрасно :)))
Следващия очерк вероятно ще бъде за валявицата :)
Поздрави от Пирин!
да те са мързеливи, не се копаят и режат, може да се попръскат, ако си на кеф. Софианци така гледат лозе. Специално нашата астма е един грузински сорт. А виното е фантастично. Наздраве!
35.
voinov50 -
Мая :))) Вашето да не е Афузали или някакъв друг тарикатски грузински сорт? :)))
24.08.2010 19:35
24.08.2010 19:35
А за другото дето говориш, при нас му казват "Бучни пръчка - пий вино" ;)))
Наздраве и на теб!
цитирайНаздраве и на теб!
voinov50 написа:
А за другото дето говориш, при нас му казват "Бучни пръчка - пий вино" ;)))
Наздраве и на теб!
Наздраве и на теб!
е бялото едро грозде, което преди изнасяхме за германия в едни елегантни касетки с къдраво нарязани хартии. От него правим чудесно бяло десертно вино. И още един лаф, за такива като нас, дето от дъжд на вятър си ходят: " Ахмак лозе копа, юнак вино пие". Хубав ден.
Лек ден, и наздраве за довечера!
цитирай
38.
анонимен -
Страхотен репортаж :))
27.08.2010 21:08
27.08.2010 21:08
A за неговия мед от Кресненското дефиле даже и германците казват- че е уникално лекарство!
Да е жив и здрав още дълги години най-добрият дядо Мите !!!
Поздрави от Ludwigshafen Germany
цитирайДа е жив и здрав още дълги години най-добрият дядо Мите !!!
Поздрави от Ludwigshafen Germany
39.
voinov50 -
анонимен - Страхотен репортаж :)) - Диана, предполагам това си ти :)))
27.08.2010 21:21
27.08.2010 21:21
анонимен написа:
A за неговия мед от Кресненското дефиле даже и германците казват- че е уникално лекарство!
Да е жив и здрав още дълги години най-добрият дядо Мите !!!
Поздрави от Ludwigshafen Germany
Да е жив и здрав още дълги години най-добрият дядо Мите !!!
Поздрави от Ludwigshafen Germany
Твоят дядо е най-добрият!!!
Да е жив и здрав още 100 години и ние покрай него :)))))
Търсене
Блогрол
1. НОВА КНИГА
2. нов адрес
3. друг адрес
4. друг адрес
5. още един адрес
6. Симитли и Креснеския пролом
7. Приказка
8. Амазонката
9. Историческата раздяла
10. Разговор по мъжки
11. Неранза
12. Кукерите от моето детство
13. откровения
14. Гонене на злите духове
15. Интервю
16. приятел
17. писателски блог
18. Лично творчество
19. Деца с редки болести се нуждаят от помощ
20. ПРОЕКТ "НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - ПИРИН"
2. нов адрес
3. друг адрес
4. друг адрес
5. още един адрес
6. Симитли и Креснеския пролом
7. Приказка
8. Амазонката
9. Историческата раздяла
10. Разговор по мъжки
11. Неранза
12. Кукерите от моето детство
13. откровения
14. Гонене на злите духове
15. Интервю
16. приятел
17. писателски блог
18. Лично творчество
19. Деца с редки болести се нуждаят от помощ
20. ПРОЕКТ "НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - ПИРИН"