Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2008 00:38 - Даскалът
Автор: voinov50 Категория: Изкуство   
Прочетен: 3379 Коментари: 7 Гласове:
2

Последна промяна: 26.11.2008 01:21


 

                                                  Даскалът


Яви се пред Сандански по негова поръка. А и смееше ли да не се яви. Каквото той речеше – това и ставаше. Дори и валията, ръководещ областта от Бараково до Солун, се съобразяваше с думата му.
След Хуриета и един разговор с Али бей – директорът на гимназията в Солун, бе взел решение – във всяко от селата, без изключение, да се открият повсеместно училища и провождаше учители от свободна България. Бе наредил на местните милиции и чети да оказват всяческо съдействие по настаняването на учителите и уредбата на училищата.
Изправи се пред него.
- Даскале, ке идеш в селото. Ке запреш децата от гръчкото школо и се залавяш с обучението им.
- Как, бай Яне, може да стане това? Та гърците очите ке ми избодат.
- Ти не бой се. Ке зема да ги заграда тия гръци некоя нощ и джом ке ги направа от там. Мелнишко трябва да се очисти от них и влиянието им. Я нагоре към Ощава, Сенокос и Сърбиново – българче не стъпнува в гръчко школо. И тука требе да стане същото.
- А дека да ги запра да ги обучавам тия деца? На улицата ли да провеждам тия занимания? – повдигна рамене даскалчето.
- Ти за това не му мисли. – войводата взе лист и нещо написа, подаде го на момчето и продължи – Ке идеш при Таско чорбаджи и ке му я дадеш. Да ти освободи една стая за тебе и една за учениците. С това въпросът ти е решен. Оди! Тръгнувай. И когато мина от там, искам да ми наредиш пред мене децата, та да ми пишат български букви и да ми пеят нашенски песни. Ясно ли е?
- Ясно е, бай Яне! – усмихна се даскалчето, като присви неуверено устни. Бръкна, та постави бележката в пояса си и стори лек поклон с глава. И смееше ли да продума нещо друго, нещо на въпреки? Старикът бе строг и нервен, и не понасяше възражения или някой да не върви по гайдата му. А и не разполагаше с години време да убеждава простите – а направо в момента изискваше послушание, и щом бе решил във всяка къща да има изучени хора – това и щеше да стане.
А даскалчето знаеше какъв ще бъде резултатът. Хората ще се освестят и ще придобият човешко самочувствие. Спомни си и думите на войводата: “Робът се бори за свобода, а свободният – за съвършенство”.
За няколко дни премина по организационния канал, облече се в градски дрехи и почука на портата на голямата чорбаджийска къща.
Яви се гордият, едър, червендалест чорбаджи Таско. Докато премяташе зърната на броеницата в едната си ръка, прочете бележката. Изгледа момчето и издума изтежко:
- Даскале, въпросът ти е решен. Долният кат откъм улицата е твой. Предната стая е за децата, а тая отзад, откъм двора, е за тебе.
И му се усмихна съзаклятнически.
“Брей колко лесно се правело училище!” – помисли даскалчето. – “А какви бяха очакванията  ми… х-м, в това турско време?
*
Разнесе се вестта за Хуриета.
Чу се, че част от четниците със Сандански слезли в Неврокоп, а останалите с Георги Казепов стъпили в Мелник, пеели възторжено “Дружна песен днес да екне, песен, песен на труда…” и “… как Гоце Делчев се оженил за своята манлихера, и за своята робска земя Македония…”. Накрая завършвали с “О, майко Македонийо, ти си райска градина…!”.
В следващите дни в Мелник турският началник, гръцкият енорийски наместник и българският владика застанаха в центъра пред училището и публично се заклеха, че от този ден в Македония всички човеци се превръщат в едно национални братя.
Настъпилите дни на всеобща радост накараха народа за пръв път да се почувства истински свободен. Престанаха всякакви убийства и изчезвания на хора. Настъпи еуфория и за кратко време българи и турци се прегръщаха и чувстваха като истински братя.
Говореше се по къра, между овчарите и по кръчмите, че Сандански се е договорил с Кемала - родом от Скопие, и след това станал високопоставен турски офицер - Македония постепенно да се разкрепости и в бъдеще да получи автономия.
Културно-просветната дейност ежедневно се увеличаваше и постепенно обхващаше пределите на цялата област. Всеки,  с каквото е по силите му, участваше в народното дело.

*
Една част от четниците заедно със Сандански отпътували с трена по Егейската линия към столицата на империята. Други комити, натоварени на кораби от черноморските пристанища, също се отправили за Истамбул.
Строени в колона по четирима, а между тях и турци, марширували към двореца. Парадът бил приет от един човек с гола глава, който много приличал на Сандански и за когото шушукали, че е Кемала. Четниците били без пушки, само с по един пистолет, по заповед на Сандански всеки бил сложил в джобовете си само по две гранати. При положение, че ситуацията се окаже някаква измама, нареждането било да взривят гранатите, та да изгорят и българите, и турците. Пред тях Тодор Паница заедно с група турски офицери влязъл в двореца, за да арестуват падишаха.
На връщане към Солун, четниците отново пеели възторжени песни, освободили се от миговете на съмнение и безкрайно щастливи от настъпващата свобода.

*

“Но и Хуриета нема да е вечен, както и всичко друго.” – бе поклатил глава един от турските големци и много скоро се оказа добър пророк. Излезе нареждане населението да се обезоръжи - под страх от затвор в Еди Куле. Обещаните свободи бяха отново потъпкани. Турчинът не можеше дълго време да остане еднакво равен с останалата рая.
Сандански не дойде за края на учебната година, но получиха депеша от него. Пишеше “да не се прави и стъпка от българското, и пушките отново да се изровят и да се смажат”.
Даскалчето - отново с бележка в ръката, се изправи пред Таско чорбаджи. Големецът прочете, помисли, па влезе на вътре на към горния кат. Скоро излезе, тръсна една едра пунгия с грошове в ръката му и рече:
- Въпросът ти е решен. Това е за пушки. Върви!

 

 - Кемала – Кемал Ататюрк

 - Сърбиново – днес с. Брежани (Благоевградско)




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. glarus - uvli4a6
26.11.2008 20:19
sys sybitiata ot predi tolkova godini.
Samo malko me symnqva tazi ~Drujna pesen dnes da ekne~ ne e li ot po novo vreme.
Ne znam to4no zaglavieto i no tq prodyljava ~pesen pesen na truda i v syrca ni da ulekne da jivei jivei truda~ ( ili ima6 v predvid druga)
Pozdravi!
цитирай
2. voinov50 - Нещо подобно...
27.11.2008 02:23
След младотурския превратв 1909 г., когато е детрониран султан Абдул Хамид ІІ, е създадена и НФП - "Народна федеративна партия" - бълг. секция, от нелгални членове на ВМРО или по-точно МОРО (Сандански, Чернопеев, Димо Хаджидимов - социалист и др.) в пределите на Османската империя - от 3-10 август в кафене "Сплендит палас" в Солун. Съществува около една година, когато е забранена от турските власти. Явява се като представителка на безимотните, малоимотните чифлигари, дребни собственици, занаятчии и търговци (по това време вече съществуват и наемни работници). Целта и е била да се образуват автономни вилаети в Албания, Македония и Армения, които все още са били в границите на империята.
Димо Хаджидимов през 1909г. в Битоля издава в-к "Работническа искра" и вероятно от там идва цялата работа.
Противник на НФП е "Съюза на бълг. конституционни клубове", които прокламират, че са представители на националистите и едрата буржоазия.
От там някъде започва и разцеплението в във вътрешната организация инастъпват братоубийствени събития. След убийството на Тодор Александров Иван Михайлов започва действия за очистване на левичарството от организацията.
Гларус, благодаря за коментара и посещението!
Поздрав!
цитирай
3. анонимен - Пишеш наистина великолепно и въ...
04.12.2008 19:57
Пишеш наистина великолепно и вълнуващо, разказът ти ми хареса, а и аз като историк оценявам твоето желание да запазиш исконните за един народ исторически моменти!
цитирай
4. анонимен - mukades
04.12.2008 19:59
Цецо, забравих да се подпиша!
цитирай
5. voinov50 - Благодаря... г-жо Айше Рубева
04.12.2008 21:21
Радвам се, че ти е харесало...
Поздрави за теб!
цитирай
6. apollon - чудесен разказ, който разкрива ...
05.09.2009 13:49
чудесен разказ, който разкрива патриотизма на Яне Сандански
цитирай
7. priqtel12 - Поредният разказ, който утвърждава българското
16.04.2010 23:04
и ни дава повод да се гордеем, че сме българи! Но и днес не трябва да забравяме, че: " Робът се бори за свобода, а свободният – за съвършенство”.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: voinov50
Категория: Изкуство
Прочетен: 1106446
Постинги: 162
Коментари: 1608
Гласове: 19556
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930