Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.06.2008 04:47 - Просяк
Автор: voinov50 Категория: Изкуство   
Прочетен: 1325 Коментари: 1 Гласове:
0



               П Р О С Я К                                           

 

Пети ден Лазар седеше на плочника пред общината и вяло поглеждаше към преминаващите, вглъбени дълбоко в себе си хора.

Някой ще се спре за миг, ще порови в полу празните си джобове или изтънялото си портмоне и ще хвърли скромна двулевка в кашона поставен пред краката му.

Сега вече, след третата година галопираща инфлация, те имаха стойността на някакви си жалки двадесет стотинки от преди промените, но затова пък се равняваха на половин хляб за деня.

Съпругата и децата разчитаха единствено на него.

Преди години, отговорен и търсен инженер – сега бе принуден да седи до саксиите пред величествения билдинг и да разчита на преминаващи добри хора. Все щеше да мине някой, който е познал сиромашията , ще му подхвърли петинка от хляба си и ще отмине с чувството на недоизказана виновност и притеснение.

От натрупаният опит вече знаеше, че ще се спре някой обикновен човек, не по-различен от него, а за онези по-богатите сякаш не съществуваше.

До обяд не се появиха някакви особени постъпления.

В късния следобед, от към източната страна на площада се зададе някаква група чужди туристи. Обиколиха около него, пощракаха с фотоапаратите си, като бърбореха нещо на неразбираемия си език.

Принудиха преводачката да му зададе няколко въпроса и тя с притеснена усмивка се извини за дето нарушавала спокойствието му.

- Питат с колко чифта обувки разполагате? Ако ви е удобно, отговорете.

- Тези тук, дето са зейнали малко отпред и още едни, които пазя за по-официални случаи. – похвали се Лазар и се изхили ехидно, за да бъде по-автентичен. Каквото и да кажеше, втори път нямаше да ги срещне тези хора.

- Питат, спират ли често хора, оставят ли милостиня?

- Понякога и то по-обикновените хора.

- А от тези, силните на деня? – усмихна се девойката и хвърли поглед към билдинга.

- Тези ли? Тези ме отминават с поглед в страни, като че ли ги притеснявам с присъствието си или все есно съм им отмъкнал нещо – аз не съм такъв човек. А иначе, не се срамуват, взеха ни гласовете на изборите, пък сега всеки да си спасява поединично…

- Благодаря ви! – кимна с глава младата жена и след като бръкна в чантата си, постави внимателно петолевка в кашона пред краката му. Много от чужденците я последваха, като също хвърлиха няколко дребни банкноти, тъй като в тези времена монетите бяха прибрани от банките и просто липсваха.

И отминаха.

Лазар поогледа площада, после небето, мислеше вече да се прибира.

Оттатък, от към сградата на бившите профсъюзи, съзря някакъв стар опърпан човечец да рови в кофите за отпадъци. Избра парче от кифла, отупа го внимателно с ръка, после извади хартия, уви го също толкова внимателно и го напъха в джоба на излинелия си шлифер. Постави две ръце отзад на кръста си и заклатушка повяхналата си снага към следващия контейнер.

Лазар го приболя долу под лъжичката и реши да му подвикне.

- Ей, чичов! Я ела насам!

Старецът се приближи бавно и го изгледа навъсено под безформената си шапка с посивелите си очи.

- Чичов, гладен ли си? – колебаеше се Лазар.

Човекът го погледна отново навъсено и понечи да си тръгне, без да е отворил дори уста.

- На, вземи чичов! Купи си нещо за ядене. Поне един хляб да имаш.

Човекът поогледа петолевката, която бе паднала от ръката на преводачката в кашона на Лазар, повъртя я между пръстите си, сякаш нещо се двоумеше, а устните му безмълвно се движеха, погледна го отново, мушна банкнотата във вътрешния си джоб, постави отново ръце на гърба си и закрета към следващия кош.

Лазар го гледа дълго, дълго, докато се изгуби нататък към големият градски хотел, мислейки си дали и той ще оскотее някога до подобна степен.

Изправи се, поотупа напрашените си панталони, извърна поглед към затъмнените стъкла на непристъпния билдинг, презрително цъкна между предните си зъби върху стъклото пред входа и се запъти към дома си…, който все още имаше.

 

 

 



Тагове:   просяк,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. primavera - РАЗСТРОИ МЕ
12.06.2008 11:06
От вчера съм на родна земя и се сблъсках още при излизане от аерогарата...с родната ни истина...Летящите безбожно скъпи коли на хора без елементарна култура и с елементарно образование, и без такова...просяци с висока култура и добро образование....ТЪЖНО !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: voinov50
Категория: Изкуство
Прочетен: 1106441
Постинги: 162
Коментари: 1608
Гласове: 19556
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930